Ku teruskan bicaraku ..kerana aku masih mampu berbicara

Monday, February 22, 2010

asik tingin..pastu makan jek

it's a routine for me....balik Muo setiap ari Rabu. Since AM off on Wednesday...aku plak cuti CNY...kitaorang amek kesempatan tuk menyelesaikan beberapa tugasan. Awal2 tahun nie..kena lah bayar cukai harta...cukai tanah...tak lama lagi cukai pendapatan plaks...hehehe. Pagi gaks la kitaorang bertolak ke Tangkak. Kenapa bayo kat Tangkak?...sekarang kawasan yang aku duduk dah termasuk dlm kawasan Ledang..so urusan cukai2 nie ke Tangkak la. Sepatutnya aku kena taip aku balik ke Ledang...tp dah terbiasa..dari kecik dah selalu sebut Muo..tetap aku kata balik ke Muo...hiks.

Orang punyer la ramai...tak leh nak kata arr. Lagipun office tu suma baru dibuka selepas cuti CNY...kena sabo jek la ek. Aku dah kata aku memang tak leh blah bile orang ramai cam tu. Tempat tu ade aircond...tp ade yang merokok kat dalam tu...ampeh sungguh. AM lah jadi mangsa...hehehe. Dia lah tunggu kat dalam untuk bayokan cukai aku tu...aku lak dok dlm kete...on aircond...sampai terlelap. *oraitkan?*. Thanks yer bang...hiks


Lepas suma urusan bayo membayo selesai...kitaorang balik ke Muo. Singgah jap rumah arwah abah...tengok2 akak aku yang sorang tu. Pas tu aku dan AM ke bando...bayo duit kete n singgah Wetex Parade. Tetibekan...aku terasa cam nak sangat makan rojak petis. Actually dari minggu sebelum tu aku dah ckp ngan AM tp tak dan nak g. Aku ckp kan AM aku nak makan rojak petis yang Farouk dlm rancangan Warung Kita tu makan. So kita orang g kat belah jeti kat Tg Emas.
Itu ler tempatnya pengacara rancangan tu makan rojak petis. Aku pub beli lah dua bekas. Satu aku kongsi ngan AM..satu lagi utk kakak aku. Aku pelawa AM..tp dia kata makan dulu. Tak lama pastu aku pelawa lagi...dia kata nanti la. Last2...dia kata abiskan lah....hahaha. Aku makan cam tak lah benti...sedap gilos!!!!.abis sungguh la...dah dia suwoh abiskan.

cukup rasa....sedapppp

Ari Sabtu plak AM bawa balik ubi kayu...dia beli dari staff dia. Aku teruja sungguh...maklumlah dah lama cari ubi kayu yang empok..payah nak dapat. Ade banyak jual kat Mydin tp aku cam was2 la..takut tak empok..buat frust jek kalu rebus nnt. Jadi..semalam aku mulakan projek. Nak wat lepat..daun pisang tak der...nak wat talam..AM tak nak. So aku wat jek bingka ubi kayu. Bancuh ...bancuh...bancuh...terus bakar. Bakar dalam oven nie kureng sikit rasanya...sbb kurang kerak..hiks. Apa2 pun layan jek la...janji rasa bingka ubi...hiks

jom la rasa...dah siap potong2 tu.

Memandangkan kelapa parut masih ade lagi...*lebih wat bingka* aku pun rebus sikit sebab tetibe tingin nak makan ubi rebus ngan kelapa parut. Dan siap rebus...*kelapa parut aku gaul ngan gula pasir sikit*...aku masukkan ubi rebus tu dlm kelapa parut ..gaul2kan...pastu ...makan!!

tersangatlah empoknya..

Hahaha...asik makan jek la aku nie..mana tak kembang. Selagi ade rasa nak makan..makan. Esok2 dah tak lalu nak makan..hulur le apa jek...tak terliur pun. Namun apa juga yang kita makan..hatta apa yang kita buat ...biarlah berpada2.

Salam.

Friday, February 19, 2010

ilmu untuk kita..



Surah Al-Kautsar

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah
dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripadabatu
permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada
susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w.
kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang
dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t.
makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher,
Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air
mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan
Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk
ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah
s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah
tetapi dizalimi.


p/s. thanks angah for the email.

Salam

Tuesday, February 16, 2010

wat kek la...

nie lah jadinya...AM keje...aku kena arr dok kat rumah. Aku tanda kertas ujian...layan tv...jengah umah kengkawan. Sensorang..cam nie la gayanya...hiks. Tapi sebenonya..aku suker situasi nie. Aku kurang gemar dengan suasana yang bising2...leh lemas aku dibuatnya. Pernah satu ketika...aku ajak AM g shopping ..masa nak raya cina..*tak ingat bila..tahun lepas kot*. Masuk2 jek shopping complex tu..aku terus ajak AM balik.. Hishhh!!..tak larat nak dengar sore2 yang memekakkan tinge nih. Padan muke kan...sape suwoh pegi masa org lain tgh sibuk nak bershopping raya dia...hahahaha.

Dah duduk kat rumah nie...memang la boring..tp sikit jek. Aku ingat nak memasak...tetibe gas abis la plak!!!. Adooyai!!. Aku mule lah membelek2 koleksi resepi aku yang menjadi collection aku selama nie. Kalau majalah RASA n SAJI berlambak kat umah. Tiap2 bulan beli. Ada gak yang aku try..oraitlah kan.

Dalam pada membelek2 tu...tekak nie cam tingin nak makan kek. Aku cari satu resepi yang aku cilok dari blog seseorang. Aku kuarkan butter...telur ..susu pekat manis..dah bahan2 lain dari peti ais. Nie kira jadilah membakar ari nie. Selepas berhempas pulas akhirnya siap ler kek tu...hiks. Aku tak terrer sangat bab2 mencorakkan kek nie. Aku wat cam bese jek..selangselikan adunan tu...then aku marblekan...cam tak brape nak jadi arr..huhuhu.

chocolate marble cake

ade cam corak marble tak?..hiks

Teruknya aku..tak mengoffer korang eks?..meh la kalu nak rasa...hehehe.

Salam.

Monday, February 8, 2010

ke pangsun akhirnya

cam terdemam laks aku arinie...hehehe.

Ari Jumaat lepas aku n AM ke Cheras umah Kak Kamal. Tu memamg port lepaks aku la kalu ke sana. Kitaorang dah plan nak ke pangsun lagi. Itu pun sebab plan nak ke Sagil dimusnahkan oleh adik beradik AM. Jadi kali nie plan ke2 berjaya...ke Pangsun ngan adik beradik aku laks. Kali nie g sana tak seramai dulu sebab kakak aku n family yang kat Kelantan tak de. Anak sedara aku keje plak tu. Yang ade...aku n AM...Kak Kamal n family & Kak Uteh n family. Kali nie Fahmi n Naz pun ade.

Sampai jek kat sana...letak barang2. AM sediakan tempat membako. Kitaorang bawa ikan..Kak Uteh bawa daging kambing n ikan keli. AM n Umar *menantu Kak Uteh* memulakan aktiviti bakar membakar. Sedap arr makan ikan bakar panas2. Air asam kitaorang buat dari rumah.
bz membako..

Aku bukan tak nak tolong..tapi aku tak leh blah dengan asap nih. Maklum ler...aku ade kak asma...hahahaha. AM pun tak kasi aku datang dekat sangat. Kalau aku sakit dia gak yang susah kan kan kan? So..aku pun berendam jek la..best giler. Airnya sejuk..pastu banyak pokok...redup. tapi muka aku tetap macam udang dibakar...hehehe

ngan anak sedara & cucu sedara.....

dari sudut yang lain...hiks

best berendam..

Kak Uteh n family..

cari ape tu bang?...


Fahmi...Naz n abg dia..

Dah puas berendam ...sampai krem kaki ak..hiks..kitaorang pun packing n balik. Best la picnic ngan dorang...next time nak kemana plak eks?

Salam