Ku teruskan bicaraku ..kerana aku masih mampu berbicara

Friday, December 30, 2011

akhirnya dpt gaks ke sini..Part 1

aduhai...makin lama makin malas la aku nie nk mengupdate blog aku yg tk brape nk glam nie...

duk dlm fb terus aku malas nk duk dlm nie tp...sekali sekala kena gak la jenguk..kemas sana ..kemas sini. InsyaALLAH...2012 nnt aku gerak lebih aktif sikit...*tk janji tau*..heee



Sebagai entri terakhir utk 2011 nie..aku nk wish pada semua kengkawan yang jengah n jenguk umah aku nie..Slmt menyambut Tahun Baru..moga apa yang dihajati telah tercapai. Setkan azam baru. Cam aku...jarang aku berazam..I juz follow the flow. Aku tahu ALLAH dh setkan yg terbaik wat kite..hanya kite yang berusaha utk mencapainya.



Tahun 2012 nie aku ada target tertentu..hopefully aku capai. Namun aku dh set juga plan B...manalah tahukan...kite hanya merancang dan yang menentukan hanya ALLAH swt. Niat yang baik dan murni insyaALLAH akan dimakbulkan...amin. Aku hanya berusaha...berdoa dan bertawakal.


Back go my story...hiks. Cuti tahun nie tk la boring sangat. Aku banyak habiskan masa kat rumah. Sekali sekala balik ke Muo..uruskan rumah baru. Aku angkat barang2 kat umah lama sbb umah lama tu aku nk let go dah. 2012 juga aku akan renovate umah tu dulu coz insyaALLAH 2013 aku akan balik untuk berkhidmat di negeri dan daerah kelahiran aku nie.



Tahun nie aku ke Spore lg...*last year tk leh nk g sbb AM bz gile*. Linda dah tempah tiket tuk ke USS. Aku actually tk brape nk kisah sgt kalo tk dpt ke sana. Target aku cuma nk bershopping jek...hahaha. Dh org bawak kan...layan jek la...tp kan...ahkak suke gaks...kahkahkah.



Kami ke JB dulu sbb transit kat sana. Bukan tak mau bawak kete terus ke Spore...tp kat umah anak aku tu payah sikit nk parking. Senang kata tk de tmpt parking for outsider la. So anak aku amek aku kt sana..kete aku parking kat Tmn Sutera..umah besan aku. Kami singgah JJ Bkt Indah jap.

mkn2 kt SR ..me n Aisyah


me wif Linda..

aisyah yg mamai wif atuk..hiks



aisyah dh ilang mamai...hahaha


aisyah dh cas bateri...



Mase di SR aku belikan kek belated besday tuk cucu2 aku..Then sampai kt Spore..kami adekan small party..mkn kek jek...hahaha..


kek dorang..


aisyah cuts the cake...amira tk sabo..ngences..hiks


tiga beradik..


Esoknya baru kami ke USS.....tungguuuuu...hiks


Wasalam

Tuesday, December 13, 2011

jamuan akhir tahun ..5 Kesidang

dah bulan 12...jap jek lg dah nk masuk tahun 2012. Cuti2 nie aku kat Melaka jek...most of the time la.

Cuma aku ke KL pd 6/12 aritu. Kakak n abg ipar aku balik dari menunaikan haji. Perginya hari Selasa...balik hari Khamis. Shopping?..hmmmm...g TESCO Semenyih n Alamanda jek. Belila sikit2...hiks


Sebelum cuti ari tu....anak2 murid aku sibuk nk wat jamuan akhir tahun. Bincang punya bincang..dorang kata..main menu..MEE BANDUNG..nampak gayanya..kena la aku memasak..hiks
Tapi dorang mmg best la...meriah giler jamuan ari tu. Layan jek la pics.nie..


Boys...seramai 30 org..pengsan mak...hiks


Girls...11 of them..*ade yg tk de nie*


Next year..UPSR la plak dorang nie..


Salam..

Saturday, November 19, 2011

alhamdulilah...

as aku beritau before...tahun 2011 aku bertukar ke sekolah baru. As a pioneer ..terlalu banyak yang perlu aku mula dan uruskan. Pelajar2 yang datang adalah dari kawasan taman perumahan yang ada kat situ..*tmn aku tinggal*. Anak2 murid ku adalah anak2 orang yang berada...*most of them*..dan ade yang sederhana. Faham2 la bila anak2 tersebut adalah anak2 orang terpelajar....tk leh nk sentuh. Marah tak leh apatah lagi nk sentuh. Ayat terbaik mereka...See u in court!!! hamekkk!!. Jd jalan terbaik bagi kami plak...buat ape yg patut..ajo jek la.


Seperti tahun2 terdahulu aku ttp kena ajo tahun 6. Macam2 dugaan yang aku terima. Dari anak2 muridku sampai la ke parents mereka. Airmata aku hampir kering dek perangai mereka. Aku cuma tawakal...aku terus mengajar mereka ikut cara aku asal apa yg aku sampaikan melekat dalam minda mereka. Guru Besar aku pernah pada aku...Mereka tak akan faham cara guru cemerlang berkerja...dan tak akan faham cita2 guru cemerlang. Jangan putus asa dengan kerenah mereka. Bekerja la kerana ALLAH...kerana apa jua keputusan yang akan diterima adalah dari ALLAH jua.



Akhirnya...airmata aku mengalir lagi pada 17 Nov yang lalu bila keputusan UPSR 2011 diumumkan. Sebagai perintis sekolah baru..dengan murid2 yang datang dari sekolah2 yang berlainan...dengan pencapaian yang tidak sekata...dengan sikap yang pelbagai....aku bangga kerana....12 orang dari 86 org muird aku mendapat 5A...10 org 4A 1B...ramai gaks 3A 2B...dan hanya 6 org gagal. Aku bangga sebab % lulus BI adalah 93%....alhamdulilah.



5 orang murid lelaki...


7 orang murid perempuan..


TAHNIAH KEPADA MURID2 KU ..

Wassalam..

Saturday, November 5, 2011

hepi besday to me!!! n3 yg trlewat...heee

mak aiiii!!!! umah aku bersawang!!!!...sabo jek la...



lamanya tk menaip kat umah nie.. ade citer tp malas sangat nak menaip panjang2. Faktor umo adalah salah satu sebab yang kuat...apetah lagi dgn keje yg tk penah nk selesai. Mase aku sangat2 terhad untuk duduk ngadap lappy dan menaip, panjang2. Masuk fb pn sekejap2 jek. Kebelakangan nie aku lebih bnyk nk berehat...dan sllu aku terbayang ..andainya aku ade BIBIK. Banyk betul perbezaan dari dulu hingga skrg.



Dulu aku rajin ke dapo...especially waktu ptg. Aku memsk mcm2...buat kuih n esoknya bwk ke sch jamu kawan2. Skrg aku rasa malas yg teramat...aku mudah letih. Kdg2..bahan untuk buat kuih aku dh beli...tp aku baring dulu. Bila nk bangun buat...ade jek yg suh aku tk yah buat...adoyaiiii ..setan dlm bdn dh hasut aku. Tapi aku bukan malas sebarangan dan bukan aku nk beri alasan...aku bukan aku yg dulu..kesihatan aku makin kurang baiknya. Aku redha..namun aku bersyukur...aku masih diberi peluang untuk menikmati hidup. kini aku berusia 48 tahun..alhamdulilah.



Di kesempatan inilah..aku menyambut ulangtahun kelahiran ku dengan AM...dia banje mkn ikan bako dan belikan aku choc indulgence sebiji untuk aku mkn ngan kawan2 kat sch...thanks abg.


hepi besday to me!!!



menyenget....tk sabo nk mkn kek...hahaha


Semoga hidup aku terus diberkati oleh ALLAH SWT...dipulihkan kesihatan ku agar aku mampu memperbaiki ibadahku...amin



Salam..

Monday, August 29, 2011

Esok raya kan kan kan?...Slmt Ari Raye...



SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN


tahun ni raya kat muo..tp balik dh ptg sbb AM keje..*mse update nie aku tgh dlm perjlnanan..guna maxis broadband jek...aku tak de ipad...heee*

Monday, August 1, 2011

Ramadhan ..Selamat berpose!!

perghhhh!!!!lamanya tk berblogging...umah nie dh naik semak samunnya...lalangnya dh cukup sempurna untuk cik belang main sorok2. Dasatttttt!!!. Last aku kemas umah nie dlm bulan April..nie dh Ogos...rehat la sangat....hahahaha.




Aku tak tahu la...sejak berpindah ke sekolah baru nie mmg masa untuk bersantai kurang sangat. Keje kat sch tu mcm bertimbun2 walaupun aku dh uruskan satu persatu. Siap satu datang sepuluh..camne tu? Working with prefectionist...cm tu la gayanya. Pengsan ahkak!!!. Tp yg bagusnya I've learned a lot. ..how those things can really depend me whenever 'unwanted matter' turn up.



Dalam diam tk diam...Ramadhan dtg lg...dan aku panjatkan rasa syukur ku kepadaMU Ya ALLAH kerana memberi aku peluang untuk meneruskan ibadah rukun yang ke 3 tahun ini. Kadang2 aku risau degan kesihatan aku yang semakin tak menentu. Banyak perkara2 yang aku lakukan terbatas perjalanannya. Moga aku kuat untuk meneruskan kehidupan ini...amin.

Di kesempatan ini aku ingin ucapkan Selamat berpuasa kepada semua umat Islam di bumi ALLAH ini...semoga puasa kita kali ini lebih baik dari yang terdahulu...dan moga kita mendapat keredhaan dan keberkatan dari ALLAH swt...amin.




Wassalam

Sunday, April 24, 2011

jom makan rojak mamak...

skrg nie malas nk taip panjang2. Letak gambo..taip sikit2.settle...hahaha. Aku memang suke try2 nie...so aku try wat rojak mamak la pulok...hehehe



Actually ...mak anak murid aku beri aku sebungkus rojak mamak yang dia wat sendiri. Balik rumah aku terus makan...sedap la pulok. Esoknya aku minta anak murid aku tanyakan pada ibunya tentang resepi kuah rojak nie. Alhamdulilah....mak dia bagi. Ape lagi..aku try ler. Ok gaks...hiks. Cuma next time aku akan masukkan kacang tanah tumbuk yg aku goreng sendiri. Yang ini aku masukkan kacang tanah yang siap..tu yg kureng sikit...next time..ok.



Jom makan....heeee



Slmt menjamu mata...hahahaha


Wassalam

Monday, April 18, 2011

penyejuk tekak...hiks

cuaca skrg cam tk menentu jek. Kejap panas..tetibe ujan. Kalau panas....tak koser rasanya nk kuar umah. Kalu ujan plak lagi ler tka kuar...turuuuu!!!!hehehe So ari nie aku pun meng'agar2' la. Jom layan... kalu nk amek jek...*gambo jek tau*


tk larat nak taip panjang2...banyak kejeeee!!!


Wassalam

Sunday, March 20, 2011

kalu dh tingin sgt...


bahayanyeeeeee...hehehe. Tu la...aku nie kalu belek majalah RASA mula la tingin tu..tingin nie. Walaupun keje aku berlambak namun aku sempat juga la membelek majalah2 utk mereleasekan tension aku nie ..sudahnya..inilah hasilnya. tengok pic sata..adoyaiii..meronta2 rasa nk mkn sata. Nak pergi Terengganu...mak aii...jauhnya. So buat la..

mehla nk rasa...hehehe

Kalu ikutkan kaedahnya ...sata nie bentuknya kon gitu..tp dah aku tk brape nk mahir aku lipat cam lepat..hahaha. Yg penting rasanya...sama jek. Yg terlebih isinya..panjang ler...yg terkurang..kontottt....muahahaha. Apa2 pun..tak ler kempunan aku nnt...tk ngences la weyyy!!!.


Wassalam

Thursday, March 17, 2011

kesibukkan terlampau...heee

Ya Allah...brape lama la aku tak bersiaran dari pondok aku nie. Sejak pindah ke sekolah baru nie kesibukkan aku semakin menjadi2. Maklumla...sekolah baru. Semua nk kena buat. FB aku pun sekali sekala jek aku postkan status aku kat wall. Di kala aku menaip nie pun depan aku berlambak kertas periksa ari tu. Kalau la ade org nk tolong ....kan best...harap la...hikks


10 March yg lalu...anniversary aku n AM. Nothing special..cuma mkn2. Tu pun aku tk sempat nk update...melampau tul la aku nie. GB baru aku nie lain mcm sikit...dia seorang yang begitu terikat dengan protokol n yang paling2 menyesakkan bila dia 'bermain' dengan paper. Maksud aku..sikit2 dokumentasi...sikit2 paperwork. Aku ingatkan aku sorang yang poning..uper2nya member hat lain pun sama...hahahaha. Aku memang dah rasa beno ketegangan keje sekarang. tak sabo rasanya nak pencen. Kalau la ekonomi negara semakin kukuh..*ade harapan tak?*..dan sistem lama masih digunapakai...aku rasa another 3 years la. Aku dah tak leh g ngan sistem pendidikan sekarang. Malas nak citer nape...tp yang pasti aku semakin tawar hati.


Ok..tk leh nak citer lama2..keje dh menunggu. Hope after this aku leh la jengah pondok nie sllu.

Wassalam

Saturday, February 5, 2011

bz manjang....keje banyakkkk....huhuhu

tak dan nak taip panjang2...keje banyakkkkkkkkkkkkkkkk sgt2...hehehe. Smlm ke Senawang..umah abg Uda...majlis pernikahan Ani....

sarung cincin..

Sebelum pegi...sempat la aku wat apam salju. Sedap apam nie...hiks

gebusss....

Jap lagi aku pegi lg ke Senawang...majlis persandingan lak. Penat badan tp nk wat camno. AM lak keje...kalu tak kami tdo kat sana jek. Apa2 pun...

SELAMAT PENGANTIN BARU !!!!...untuk Esmawaty n Shafiq..moga korang sentiasa bahagia hingga akhir hayat.

W'salam..

Sunday, January 2, 2011

terlebih rajin...kek sarang semut/gula hangus

Tak tau la...arinie cam terlebih la plak kerajinannya. Aku dah tengok kek nie lama dah. Salin dari blog My Resepi...*thanks yer*..pun dah lama dah...cuma nak gerak untuk membuatnya agak kelewatan....hiks. Aku suke tengok kek nie...berkerawang...cam sarang semut pun ade gak. Dek kerana tinginnnnnnnnnnn sangat nak makan...aku pun buat ler.


Aku bancuh kek nie pagi td sebab adunan kek nie katanya adunan kek ini perlu diperap selama 3 ke 4 jam. Aku akur beb...hiks. Jadi dah siap semua nya aku relax la. Dalam pukul 2.30ptg td aku membakar. Mula2nya kuu cam tak yakin jadi sbb mixture dia cair tau. Rasa nak nk masukkan tepung lagi. Tp aku ikut jek resepi tu. Dannnnnnnnn...inilah hasilnya....


masih dalam acuan...panas woooo..

yang telah dibelah dua...

kecik sikit....dah dipotong2..

nampak tak 'sarang semut'nya?...heeeee

Dikala ini aku telah pun menikmati kek ini. Aku takla nak cakap kek yang aku wat nie sedap. Kang org kata pasan lebey...hiks. Kek nie tak la manis sangat....dan yang paling bestnya...kek nie kenyal.Tp apa2pun aku nak thanks My Resepi sbb aku suke sangat2 kek nie. Puas rasanya dapat makan kek yang kita buat sendiri. Tak caya?..Cube la...hiks



Salam..

Saturday, January 1, 2011

Hari Pertama 2011

rutin harian seperti biasa jek...selagi sekolah belum dibuka. Bangun pagi...mandi n solat then terus ke dapur..sediakan sarpan AM. Cuti sekolah aku jadi SRT sepenuh masa. Isnin nie...bermulalah tugas aku sebagai SRT n penjawat awam...hiks. Selalunya bila hari2 bekerja nie aku jarang sediakan sarapan pagi. AM memang jelas dengan hal2 cam nie. Dia sendiri kata...sempat ..buat...tak sempat...no problem. Jadikan....selalunya tak sempattttt.....hahaha


Memandangkan aku telah pun bertukar ke sekolah yang dekat dengan rumah...*dekat giler*...maka aku rasa...aku akan sempat sediakan sarapan...yang simple2 la kan. AM bukan cerewet sangat...asal ade katanya. Cuma AM kureng bab kuih muih yang manis2 di waktu pagi. Nes O yg aku buat pun selalunya ...tersangatla kurang manis. Jimat gula pasir tu...lagipun gula pasir dah mahal bebeno.

Lusa dah naik sekolah. Spek aku tak siap lagi. Semalam aku g la nak amek...dengan keadaan yang penuh ngan orang...cari tmpt parking bagai nak rak....boleh dia kata...spek lom siap la puan...ampehhh!!. Aku rasa cam nak sembur jek....tp dek kerana aku dah berazam nk kurangkan kelaseran aku nie...maka aku just beri warning...then terus blah. Tu baru aku...kalu AM ade masa tu....mau dikhutbahnya jurujual tu....haahaha.


Camne la ek iklim kat sekolah baru nie. Gementar gak. Tapi aku bukan tak pernah jadi pioneer nie. Cuma dulu aku masih muda...skrg dah berusia. Akan aku gunakan pengalaman yang ade untuk membantu membangun sekolah baru nie. Itu pun kalu dorang nak dengar pandangan orang tua nie....hiks. Aku akan jadi guru kelas lagi tahun nie. Aku tak kisah...aku dah plan beberapa program untuk anak murid aku. First of all....aku dah siap gubah bunga untuk menceriakan kelas aku nanti. Langsir lom lagi...nnt la ek.


untuk meja dlm kelas...beso sgt tak?

yang nie letak kat meja aku...kat bilik guru.


Aku rasakan...bunga2an nie nnt bertuko tempat...hahaha. Apa2 pun tengok kesesuaian tempat la. Untuk menceriakan lagikelas tu nnt...aku akan minta pendapat anak2 murid ku...dorang pun dah beso2....tahun 5 la katakan...hiks


Semoga aku lebih tenang di sini....amin!!!



Salam