Ku teruskan bicaraku ..kerana aku masih mampu berbicara

Monday, August 30, 2010

iftar kat luo..2

adoyaiii....penat arr nak update. Tak larat rasanya...ngantukkkkkk. Cuma nak kabo ...Sabtu kemarin...*tak ingat pose ke brape*..AM ajak g berbuka kat Mahkota. Seperti bese....aku cari fav.food aku ler. Nie ler makanan yang aku makan. Banyak??...hehehe. Banyak jenis tapi amek sikit2 jek...makan pun tak rasa mengah...hiks

muke orang lapo....hehehe


pudding caramel...sedap gilerrrrrr..



antara makanan2nya..

















aku punya makanan...









aku punya makanan gak...sate jek kongsi ngan AM...dia makan nasi ayam..hiks


Yang pasti makanan tu suma habis aku makan. Pihak hotel pesan...



Pihak hotel pun ada menyediakan bilik untk solat...so hal la kan. Dah puas makan...pe lagi...balik la..hehehehe. Since aku tak memasak that day...sahur bedal roti je...ok kans?..



p/s Esoknya balik Muo lagi...berbuka ngan kuarga Kak Kamal plak.


Salam.

Saturday, August 21, 2010

iftar kat luo..1

alhamdulilah....dah masuk hari ke 11 kita berpuasa. Yang bestnya...berat aku dah turun sikit...2 kilo gitu.......*sikit jek..jadila kan?*..hiks. Pas raya nnt tak tau la...harap2 aku leh maintain...insyaallah. Kalu turun lagi...lagi bagus.... kena ade semangat yang kuat. Nak turun banyak2...aku kena exercises la...* kata doktor*..huhuhu


Setakat nie...aku memang kureng selera nak makan. Of coz la faktor usia..dah tua aku nie...hiks. Dulu2.....lepas berbuka...solat....pas solat...makan lagi. Camne nak kuruih kan?. Banyak betul bezanya. Sekarang nie...berbuka makan kurma ngan roti pun sodap. Sahur?...lagi la...kalu AM kan..dia kuis2 jek nasi tu...hahaha. Cam sahur tadi....aku hidang nasi...dia tolaknya. Sudahnya dia makan roti sapu jem...layan la bang...hiks. Aku tetap makan nasi tapi memang sikit bebeno...wat syarat . Kadang2 bila tak selera nak jamah nasi...join ler AM sekali. Ada satu pagi tu ...aku watkan roti telur jek...*bukan malas tau*.


Rabu lepas...Ramadhan yang ke 8 kami berbuka kat luo. Ingatkan nak ajak AM berbuka kat tempat bese2 jek. AM cadangkan berbuka kat Alai...makan ikan bako. Aku tak kisah...follow je la. Kami kuar lepas Asar...*bukan jauh pun Alai tu*. Ada tujuan lain...jeng .....jeng........ jeng. Aku ajak AM pegi ke barang elektrik. Actually aku ade satu hajat...kepingin banget...hiks. Konon2 nak recce jek dulu...sudah2nya...siap booking.InsyaAllah....1 September nanti dorang anto. Tu la berkat kumpul duit 10 sen sehari...hahahaha. Last year aku dapat gak ape yang aku nak...tu pun kes kumpul duit 10 sen sehari.


Berbalik pasal berbuka kat luo...dalam pukul 6 15 kami bergerak ke Alai. Fullamak!!!! jalan jem beb!!!. Aku pelik arr..nape kat Semabok leh jem...roper2nya..orang ramai singgah kat param. Namun begitu...kami sempat sampai sebelum kul 7. Sesampai jek kat sana...aku n AM pilih ler apa yang nak dimakan. Selalunya aku pilih ketam...tp entah kenapa..cam tak der mood jek nak makan ketam masa tu...leh gitu?...hiks. So kami pilih apa yg kami nak makan. Kali nie kami tak suruh dorang masak yang pedas2...suma main bako,goreng n rebus jek. Cuma sayur jek la...bercili sikit. AM tu bukan leh makan yang terrrrpedas sikit...maunya asap kuar ikut tinge dia...hahaha. Pastu mula ler nak jumpa Dr. Tan jek. Sotong goreng tepung memang sedap arr...sayur pun ok...kerang dorang rebus kureng masak...*susah nak buka*...ikan pari n kembung bako cam tak brape best....apa2pun layannnnnnnnnnnnn....hiks

sotong goreng tepung...aku suke..

sayur kangkung goreng belacan ..tak pedas sangat..

kerang yaang susah nak dibuka...*tk der yg siap2 terbuka pun*

pari n kembung bako...*terhangus so tak brape nak moist*..

Bagi aku...semua makanan yang kan atas tu sudah memadai....malah ada yang terlebih..maklumlah ..tekak orang tua...hiks. Kami balik selepas selesai semuanya...sempat juga solat maghrib kat rumah...alhamdulilah.

p/s : arinie AM ajak berbuka kat otel laks...*cam annual programme ek?*..hiks

Salam

Sunday, August 15, 2010

bicara kosong aje..

dah lima hari kita berada di bulan Ramadhan yang mulia dan penuh berkat ini. Dah brape kilo turun?...ke naik?..hahaha. Ramadhan kali nie.. aku cam tahun sebelum2nya...tak brape nak berselera. So selalunya bulan Ramadhan aku akan nampak cam slim sikit....tapi bila Syawal..ngembang balik...ishhh. Tak tau la bila nak merasa kurus ....hiks

Aku tak tu nak bicara apa kali ini...bz mamanjang. Lepas test...test. Penat rasanya menanda kertas pekse nie. Nak wat camno kan...dah keje kita...layankan gak la. Minggu sebelum puasa...aku bz menanda kertas pekse tahun 6...trial tuh. Minggu lepas plak...ujian ke2 tahun 1 - 5. Tak menang tangan aku nak menanda. Dengo2 kabo...minggu lagi satu ade another test for Yr. 6....amek ko!!! Harap2 this time dorang leh buat lebih baik...jgnlah careless nak oiii!!. Aku frust bila mereka gagal untuk mendapat full marks kat part yg senang nak score. Transfer information pun salah. Paling sakit hati...bila ade S...ditinggalkannya...suka tau wat my blood go upstairs...hiks.

Memandangkan aku agak kebizian....maka juadah berbuka pun aku masak gitu2 jek. Mujur AM tak kisah. Dia kata janji ade benda nak dimakan. Setakat nie aku masih mampu memenuhi kehendaknya la kan....cam ari tu dia nak makan nasi goreng ayam. Hari2 lain kami lebih berbuka nasi dengan lauk2 yang biasa2 aje. Rasa2nya ...ari nie watkan mee sup jek la. Masa bersahur...AM cam tak lalu nak makan nasi....so aku memang standby roti n jem. Apa nak wat...bila umur dah makin meningkat maka selera pun makin berkurangan.

Ada jugak yang cadangkan kat aku...beli jek kat pasar Ramadhan sebab makan berdua. Tak tahu la....aku memang jarang ke pasar Ramadhan nie...dari dulu2 lagi. Setakat nie aku cuma pergi sekali ...pada hari pertama puasa. Itu pun sebab aku balik ke Muo berbuka ngan akak aku. Takkan la aku nak lenggang kangkung jek...pastu tak bawak apa2...tak patut kan?..hiks. Bila berbuka kat Melaka....aku lebih senang memasak. Lagipun aku tak suka sangat ke pasar Ramadhan....ramai beno orang. Aku dok ghalit tengok orang...dah tu tak beli apa2 untuk diri sendiri...huhuhuhu.

Apa2 pun yang penting...jangan membazir ye. Beli apa yang patut.....makan pun kena la patut2.


Salam..

Saturday, August 7, 2010

Ahlan Ya Ramadhan ..


tak lama sangat dah....kalau tak ade aral melintang kita akan mula berpuasa pada ari rabu nie. Kalau leh puasa best la...dapat nyambut kedatangan Ramadhan. Yang tak boleh tu...cam tak best jek kan? kalau nyambut tak dapat...pasti nak ngantor pun tak dapat...aduhaiiii!!!.



So...di sini aku ingin mengambil kesempatan untuk memohon kemaafan dari setiap insan yang aku kenal..dan yang mengenali aku. Andainya ada bahasaku yang terkurang....sikapku yang terlebih...maafkan aku. Sesungguhnya aku hanya la insan yang lemah dan tidak pernah sunyi dari melakukan kesilapan. Kepada adik2 n sahabat maya aku nie... walau ada antara kita tak pernah bertemu...maafkan segala kekhilafanku...moga di bulan berkat nie kita akan dilimpahi dengan keberkatan dari NYA..amin.



ps: Jgn terlepek camnie tau....hahaha.

Salam..

Tuesday, August 3, 2010

bengang + tension..


huwaaaaaaaaaaaaaaa...dah masuk bulan lapan weyyyy!!. Apasal la dorang nie cam tak bersedia langsung. Semak dah kepala hotak aku nie...cam nak meletup. Aku nak pekse ke dorang? Tensen aku dibuatnya.


p/s gambo aku carik kat cik google..thanks ya...hiks



Salam