Ku teruskan bicaraku ..kerana aku masih mampu berbicara

Friday, December 31, 2010

Di penghujung 2010

SATU PERJALANAN

dalam meniti usia yang kian rapuh ..
terkadang alpa diri..
khayal dalam fana yang sukar dimengerti..
dalam mengatur langkah ..
terkadang tersandung..
kelikir tajam yg tidak terbendung..


Jejak-jejak semalam yang ditinggalkan..
penuh garis-garis tawa dan sendu..
sakit perit yang terbina dalam bahasa...
terpahat bersama ukiran pilu..
tak mampu untuk berada di situ..
membilang satu..satu..
bertambah...bercambah...
mengugat minda...


Bukan lari...tapi mencari..
sebuah kedamaian..
bersama....membina dan menjana..
menggubah lakaran mimpi menjadi realiti..
menggapai impian yang hakiki...
Pabila terbina sayap..
berterbangan sedih pilu dahulu..
menyambut rindu yang bertamu..
Laluan kini...hamparan indah..
INSYALLAH...


SELAMAT JALAN 2010....SELAMAT DATANG 2011..


Ya ALLAH.....moga hijrahku...perjalanan hidupku ...KAU berkati dan permudahkan. Berilah aku ketabahan dan kesabaran yang tinggi dalam meneruskan kehidupan ini kerana aku tidak mampu tanpaMU Ya ALLAH.....Amin!!


Salam...

Sunday, December 19, 2010

makan angin @Spore..jap jek..

Minggu lepas AM cuti...seminggu. Tapi kitaorg cuma g Spore 1 malam. Jadilah kan..dapat jumpa anak n cucu2. Yang paling best bila bergurau senda ngan cucu2. Bawa dorang g main kat mini playground kt belakang flat..sayangnya aku tak bawa camera turun sama...kalu tak leh amek gambo n video dorang tengah bermain. Si Amira galak sangat. Dia paksa nenek nie berlari pastu dia lari ikut nenek...hehehe. Yang aku tak leh nak tahan gelak ...cara dia berlari...cam Pak Maon menari gerak tangan sebelah....hahaha.

Gambo yang dan aku snap nie masa dalam rumah n pemandangan kat Orchard Rd waktu malam. Ada gak beberapa gambo sepanjang perjalanan ke sana sini.

..comel sangat...walaupun sedang mencebik

berani sungguh Aisyah nie...baru 4 tahun tu...

Ashraf la bz ngan game dia ....*siap ajo nenek camne nk main*...hahaha

sejuk jek pemandangannya...

kat marina bay...atas bangunan tu ada cam bentuk kapal beso...cantikkkkk...


waktu mlm di Orchard Rd...

Salam..

Tuesday, December 7, 2010

Salam Maal Hijrah..1432H


p/s : insyaALLAH....aku juga akan berhijrah ke sekolah baru bagi sessi persekolahan 2011. Moga hijrah aku kali ini tepat pada waktunya...dan membawa cahaya dalam kehidupan dan karier aku.
Salam.....

Friday, December 3, 2010

malas vs rajin...

ehhh..dah bulan 12 dah ek. Kejap jek rasanya. Sejak2 berfb nie cam malas jek nk mengupdatekan umah ...sian umah aku nie...hiks. Apa2 pun aku jengah gak la. Tahap kemalasan aku masa cuti naik mendadak. Aku lebih banyak berehat dari wat keje....hehehe. Namun....keje2 rumah ...berehhhhh!!. Yang aku malas bila bab ke dapo. Kadang2 tu nk makan pun malas. Kurus??!!.....tak de maknanya...hahahha. Aku tetap aku!!. Yang paling kritikal bila tak tahu nak masak ape. AM pun sama ngan aku...cam tak drape nak makan la nie. Kami lebih suke makan yang remeh2. Faktor2 inilah yang menyumbang kepada kenaikan peratus kemalasan aku...Alasan!!!..hiks.

Dalam pada malas2 tu..aku masak gak...caye la!!



nasi goreng ayam berempah..mmg sedap...


claypot mee udang ..jap lg udang ilang...hiks

udang pindah ke nasi goreng....hahahaha

minuman kitaorg..

tau tak kat mana?...elehhhhhhhh ..kat cup tu kan ade tertera...JUSCO arr.....hahahaha. Nie time degree kemalasan mencapai tahap maksimum.



Bila rajin lak ....makan yang nie la.


homemade chicken rice... AM's fav.


Cukupla setakat nie aku mengupdatekan rumah untuk kali ini...nak layan fb jap.


Salam...

Tuesday, November 23, 2010

gelagat cucu2

Masa raya aidil adha ari tu Linda n family balik ke Melaka. Walau cuma seketika...at least ilang gak la rindu ngan cucu2 ...especially atuknya. Kekadang aku kesian tengokkan AM. Aku faham perasaan dia...apa yang dia rasa....apa yang dia fikirkan. Aku nak tolong...tapi sape la aku. Aku tahu dimana duduknya aku. Kalau aku cakap ...ade yang akan tarik muka masam maka dengan itu aku akan dikatakan sebagai penyibuk. Biarlah....

Aku sempat sap beberapa gambar amirah n aishah...gambar ashraf tak de sbb dia pergi solat raya ngan atuk n abi dia. Bila dorang balik dari solat...payah pulak nak amek gambo pakwe sorang tu...hiks

comeynyer diaaa..

khusyuk sungguh..


tgh tgk citer ipin n upin...tak jemu2...hiks


atuk n amira..



nenek n amira....
Tak puas rasanya bersama dorang kali nie...terlalu singkat masanya. InsyaAllah...ade rezeki kita jumpa lagi ya cucu2 ku...muahhhhhh
Salam...

Monday, November 22, 2010

Dah cuti...rehat time

Walaupun cuti sekolah dah bermula...aku tetap dalam mode malas untuk menaip panjang2. So kepada semua anak2 didik..dan warga pendidik ...walau di mana pun anda berada...



SELAMAT BERCUTI!!!!!!


Salam..

Monday, October 25, 2010

Selamat Ulangtahun kelahiran...Aya..

saje jek tau aku tak kemas umah aku nie untuk bulan Oct.nie. Aku nak rehat...n3 nie pun juz becoz of my day...hiks. Dah tua dah aku...hahaha. Aku sedo diri tau...*kot2 ler ade yg kata tak sedo diri dah tua*..hiks. Apa2pun age is juz a number. Yg penting kita tahu apa yg kita lakukan...dan juga sedar batasan2 yang boleh kita langkaui atau tidak. Ucapan ini untuk diri sendiri...hahahaha



Salam...

Thursday, September 30, 2010

My half open house...hiks

ari nie aku mc. entahlah...kaki nie bengkak la plak. Jumpa doctor....but doctor kata bukan gout..atau penyakit2 yang aku sangkakan. Aku g juga jumpa sedara minta tolong tengok2 kan. Sahhhh....ade2 jek aku nie...lepas satu...satu.


last Saturday...aku wat open house. Bukan bukak beso2.....sebelah jek...hiks. Aku jemput kawan2 yang agak rapat...lagipun nak jemput satu sekolah cam tak mampu la. Bukan tak mampu dari segi budget...*that one no problem*..tp persediaannya. Aku sorang2 nak wat mende2 tu suma. Dah makin berusia nie...makin tak larat. Dulu lain...skrg lain kan?

Menu pada hari tu....mee bandung *satu menu wajib*...sebab banyak permintaan. Kali nie aku tambah dengan ketupat...ayam masak merah.....rendang kerisik....sambal kacang n airnya....air blackcurrant. Gambo makanan tak sempat nak snap. Aku bz sangat2. Bila dah bersiap turun nak amek gambo...tetamu laks dah sampai. So yang ade...gambo kengkawan jek la...hehehehe

jiran sebelah rumah...

Cikgu Azhar ngan darling dia..hiks

diskusi...ntah hape2...


Rano's family...


ngan Ros...Az...n Adila

Suma nie gambo dlm umah...yg kat luo tak amek. Alhamdulilah...akhirnya majlis berjalan dengan baik..makanan?...cukup...no worries.
Insyaallah..ade rezeki ...panjang umo...tahun depan buka lagi.....hehehehe


Salam

Saturday, September 18, 2010

Hepi Besday ...abang

aku betul2 lupa...hahahaha. Apa punya wife la kan?...Pagi tadi tak ingat pun nak wish him. Bila dia send sms kata dah sampai kat tempat keje ...baru aku tingat. tak per la...better late than never...hiks



Salam...

Thursday, September 16, 2010

masih beraya...walaupun...hehehe

first of all.....SELAMAT HARI MALAYSIA...hiks. dah 47 years tau...moga2 makin matang and terus mantap.

raya aku kali nie cam tak brape nak beraya...tapi tetap beraya. Camner tu? Raya pertama aku kat Melaka...rumah sendiri. Hari Khamis tu aku bersilat kat dapo sorang2. AM keje....huhuhu. Walaupun makannya dua orang....masak tak banyak sangat...persediaannya sama jek. Suma nak kena kisar....tumis ...rebus...hiks. Jadinya menu berbuka pada petang terakhir ramadhan lepas...ikan bako jek la...oraitkan? Aku masak lauk uang bese jek la....rendang kerisik daging...ayam masak merah...sambal kacang...esoknya paginya...kuah lodeh. Gambo makanannya suma tak sempat nak amek. Bukan pasal dah habis...tapi tak dan...kelamkabut sikit pagi raya tu. Lepas AM balik solat raya...kami bersalam2an..pastu makan. Laju jek tau sebab nak ke rumah ibu mertuaku...hahaha. Kalu lambat nanti dia dah ke pusara...alamatnya jumpe petang nanti...tak best la kan?..nak bergambo kat rumah sendiri pun tak dan....bayangkanlah!!!


Tak lama kami sampai kat rumah emak...adik beradik AM pun sampai gaks. Tak lama pastu...kami bertolak ke Muo. Adik beradik ...anak sedara....cucu sedara suma ade. Kami bertandang ke rumah sedara mara lepas solat Jumaat. Petang tu ...aku balik Melaka semula. Malamnya....adik beradik aku 'serang' rumah kami...hiks. Kecoh giler!!!.

bergambo kat rumah ibu mertuaku..hiks

wif my MIL..

kat rumah arwah mak abah..Muo

AM cuti cuma pada hari raya pertama jek...pastu keje...keje...keje. Aku?..Selasa dah school. Arinie cuti coz Hari Malaysia..soooo...most of the time...dok rumahhh...huhuhuhu.


Salam.

Friday, September 10, 2010

Satu Syawal...Selamat Hari Raya


kepada semua yang singgah....tersinggah...menyinggah kat sini...Selamat hari Raya. Raikan Syawal dengan penuh keinsafan....moga kita mendapat keberkatan dariNYA.
Salam

Thursday, September 9, 2010

menjelang raye..

dah hari yang ke 30 kita berpuasa...sok raya...yeayyyy!!. Aku nak update sikit jek ari nie sebab selepas nie aku akan bz giler. Aku masak sorang2 tau...huhuhu. *mcm ler aku sorang msk sorang2 kan kan kan?*


Semalam AM tak keje so aku n dia g paso. Adoyaiii!! ramainya orang. Dek sebabkan terpaksa..aku redah jek la. Macam2 ragam ...tp yang tak tahan...macam2 bau...hahahaha. Balik rumah cam nak pitam plak. Lepas dok rest sekejap...terus kelolakan ayam and other things. Sian AM...macam2 aku minta dia tolong. Dia kata...letih bebeno...silap2 mau terkucil pose dia...hehehe.


Ok la...apa2 pun teruskan pose kita untuk hari yang terakhir ramadhan bagi tahun ini. Esok baru kita citer bab raya yer. Moh kite ke dapo!!!!!

Salam

Monday, September 6, 2010

iftar kat luo..3

masih nak berbicara tentang iftar kat luo...*tahun nie cam banyak kali gak la aku n AM iftar kat luo*

aku balik Muo lagik. Selalunya aku berbuka ngan kak Senah jek...AM mesti la ade...hiks. Ade sekali tu aku bawa MIL aku balik sama sebab sebelum tu aku bawa dia shopping baju raya. Masa tu no masak2 sangat lah. beli jek kat PARAM...penat sangat...hehehe.

Yang aku nak bicara nie tentang iftar aku ngan kuarga Kak Kamal. Seperti bese AM keje...maklumlah buahati aku tu keje walaupun ari Ahad. So kami balik Muo lepas AM balik keje. AM balik awal sikit...hiks. Kami balik kali nie sebab dak Fahmi tu duk sibuk berfb ngan aku dan membuat permintaan nak berbuka ngan kami. AM beri green light..pe lagi...chalo arr. Aku memang la tak nolong memasak. Kakak2 aku nie terrel memasak. Setiap kali kalu dorang ade...aku akan jd mem....ok la tu!. Lauk2 tu plak mmg fav. aku. Namun berkat bulan yang mulia ini...aku memang kurangkan makan....chaiyok!!

siakap masak sweet sour...licinnnn...

kupang goreng berlada....

sup daging...

popia sardin...naz n fahmi yang buat..

standby....

seronok berbuka ramai2 nie. Tu belum lagi yang lain2 balik. Tunggu petang raya...penuh rumah pusaka nie...hehehe. Apa2 pun aku raya kat Melaka dulu...kenalah masak sendrik...huhuhuhu. Walau emak dan abah dah tak de...kasihsayang adik beradik kami masih utuh...insyaallah.

Salam.

Monday, August 30, 2010

iftar kat luo..2

adoyaiii....penat arr nak update. Tak larat rasanya...ngantukkkkkk. Cuma nak kabo ...Sabtu kemarin...*tak ingat pose ke brape*..AM ajak g berbuka kat Mahkota. Seperti bese....aku cari fav.food aku ler. Nie ler makanan yang aku makan. Banyak??...hehehe. Banyak jenis tapi amek sikit2 jek...makan pun tak rasa mengah...hiks

muke orang lapo....hehehe


pudding caramel...sedap gilerrrrrr..



antara makanan2nya..

















aku punya makanan...









aku punya makanan gak...sate jek kongsi ngan AM...dia makan nasi ayam..hiks


Yang pasti makanan tu suma habis aku makan. Pihak hotel pesan...



Pihak hotel pun ada menyediakan bilik untk solat...so hal la kan. Dah puas makan...pe lagi...balik la..hehehehe. Since aku tak memasak that day...sahur bedal roti je...ok kans?..



p/s Esoknya balik Muo lagi...berbuka ngan kuarga Kak Kamal plak.


Salam.

Saturday, August 21, 2010

iftar kat luo..1

alhamdulilah....dah masuk hari ke 11 kita berpuasa. Yang bestnya...berat aku dah turun sikit...2 kilo gitu.......*sikit jek..jadila kan?*..hiks. Pas raya nnt tak tau la...harap2 aku leh maintain...insyaallah. Kalu turun lagi...lagi bagus.... kena ade semangat yang kuat. Nak turun banyak2...aku kena exercises la...* kata doktor*..huhuhu


Setakat nie...aku memang kureng selera nak makan. Of coz la faktor usia..dah tua aku nie...hiks. Dulu2.....lepas berbuka...solat....pas solat...makan lagi. Camne nak kuruih kan?. Banyak betul bezanya. Sekarang nie...berbuka makan kurma ngan roti pun sodap. Sahur?...lagi la...kalu AM kan..dia kuis2 jek nasi tu...hahaha. Cam sahur tadi....aku hidang nasi...dia tolaknya. Sudahnya dia makan roti sapu jem...layan la bang...hiks. Aku tetap makan nasi tapi memang sikit bebeno...wat syarat . Kadang2 bila tak selera nak jamah nasi...join ler AM sekali. Ada satu pagi tu ...aku watkan roti telur jek...*bukan malas tau*.


Rabu lepas...Ramadhan yang ke 8 kami berbuka kat luo. Ingatkan nak ajak AM berbuka kat tempat bese2 jek. AM cadangkan berbuka kat Alai...makan ikan bako. Aku tak kisah...follow je la. Kami kuar lepas Asar...*bukan jauh pun Alai tu*. Ada tujuan lain...jeng .....jeng........ jeng. Aku ajak AM pegi ke barang elektrik. Actually aku ade satu hajat...kepingin banget...hiks. Konon2 nak recce jek dulu...sudah2nya...siap booking.InsyaAllah....1 September nanti dorang anto. Tu la berkat kumpul duit 10 sen sehari...hahahaha. Last year aku dapat gak ape yang aku nak...tu pun kes kumpul duit 10 sen sehari.


Berbalik pasal berbuka kat luo...dalam pukul 6 15 kami bergerak ke Alai. Fullamak!!!! jalan jem beb!!!. Aku pelik arr..nape kat Semabok leh jem...roper2nya..orang ramai singgah kat param. Namun begitu...kami sempat sampai sebelum kul 7. Sesampai jek kat sana...aku n AM pilih ler apa yang nak dimakan. Selalunya aku pilih ketam...tp entah kenapa..cam tak der mood jek nak makan ketam masa tu...leh gitu?...hiks. So kami pilih apa yg kami nak makan. Kali nie kami tak suruh dorang masak yang pedas2...suma main bako,goreng n rebus jek. Cuma sayur jek la...bercili sikit. AM tu bukan leh makan yang terrrrpedas sikit...maunya asap kuar ikut tinge dia...hahaha. Pastu mula ler nak jumpa Dr. Tan jek. Sotong goreng tepung memang sedap arr...sayur pun ok...kerang dorang rebus kureng masak...*susah nak buka*...ikan pari n kembung bako cam tak brape best....apa2pun layannnnnnnnnnnnn....hiks

sotong goreng tepung...aku suke..

sayur kangkung goreng belacan ..tak pedas sangat..

kerang yaang susah nak dibuka...*tk der yg siap2 terbuka pun*

pari n kembung bako...*terhangus so tak brape nak moist*..

Bagi aku...semua makanan yang kan atas tu sudah memadai....malah ada yang terlebih..maklumlah ..tekak orang tua...hiks. Kami balik selepas selesai semuanya...sempat juga solat maghrib kat rumah...alhamdulilah.

p/s : arinie AM ajak berbuka kat otel laks...*cam annual programme ek?*..hiks

Salam