Ku teruskan bicaraku ..kerana aku masih mampu berbicara

Saturday, June 26, 2010

Bila cucu2ku balik ...akhir

Esok harinya...hari Khamis aku n atuk bawa mereka bersarapan di Durian Daun. Selalunya kalau dorang balik ke Melaka...tak miss bersarapan di situ. Nazir suke sangat makan roti canai ngan kuah asam pedas. Aku memang kerap ke sana sebab aku suker bebeno ngan mee gorengnya.

Selepas bersarapan ...kami ke hospital Melaka sebab Linda nak melawat tok sedara dia. Aku...Amirah n bibik terpaksalah tinggal dalam kereta. Amirah tido masa tu. Tak kan lah aku nak tinggalkan cucu aku ngan bibik aje. Lagipun tempat parking tu agak jauh dari ward. Hospital Melaka nie kan....pagi2 pun payah nak cari parking....penuh memanjang.

Selesai urusan melawat...kami ke Tasik Ayer Keroh...cucu2 aku nak main kite. Abi dorang pun excited gaks...sama naik la ngan atuknya...hehehehe. Cuaca ari tu memang ok...tp cuma kurang windy. Atuk n Abi cuba naikkan kites dorang beberapa kali tapi akhirnya jatuh ke bumi sebab angin tarak.

nie la tempatnya..






















pemandangan di sekitar tasik Ayer Keroh..

Aishah n Ashraff bukannya nak main sangat layan2 tu. Apa taknya...dah nampak playground yang ade kat situ. Sudahnya...atuk n Abi lah yang terkial2 ...hahaha. Macam2 tau dorang nie.

AM n Abi ...sibuk tuh!!!



Amirah pun nak main layang2 gaks...hiks




abang n kakak..posing jek la...


Hampir pukul 12 tgh..kami pun pulang. Letih sangat rasanya. Sepanjang petang...mereka rehat kat rumah. Malamnya mereka ajak ak dinner kat luo..tapi badan aku keletihan sangat...cam nak demam pun ade. Dorang kuar juga tapi ke JJ sudahnya...hehehe

Esok harinya...Jumaat pagi..dorang berkemas2 n berangkat balik ke Spore. Sunyi balik la rumah aku...hehehe. Insyaallah...raya nnt dorang balik..tak pun hujung tahun nie...kami merancang nak ke Tg Pinang.

Salam.

Saturday, June 19, 2010

Bila cucu2ku balik..Part 1

Bila dengar sore dorang kat tepon..ilang sikit rasa rinduku pada dorang. Kali nie dorang betul2 jadi balik. Petang Selasa dorang sampai. Aishah n Ashraf happy sungguh. Amirah jek yang tido...so aku biarkan dia tido dulu sebelum mengomol dia bila dia bangun nanti...hehehe.

Riuh rendah rumah wat seketika. Kejap2....Nenekkkk.......I want to watch chipmunk.. Later....Nenekkkk...I want to watch Upin Ipin. Bila dorang terasa atuk tak de...baru Aishah bertanya...Where's atuk? Living room tu dah jadi gelanggang permainan ...toys box dorang dah kuarkan dari bilik belakang. Biarkan la....janji dorang seronok. One thing yang aku salute kat dorang nie....pas main dorang tahu nak ngemas.
me wif them..
Malam tu dorang tido awal....tired la tu. Next morning...they woke up early. Aku n atuknya nak bawa dorang ke Muo...breakfast sate. Ujan laks pagi tu. Sementara menunggu sate n makanan lain sampai...dorang sibuk ajak atuknya tengok ikan dlm aquarium.


ketawa bila nenek panggey nama dia...cute!

Aishah yang malu2...hehehe


ghalit tgk ikan..

Selepas breakfast...aku n atuk bawa dorang ke Tanjong Emas. Dorang nak jerit2 dlm kereta bila nampak playground. Berebut2 nak turun sebab nak sangat main kat situ. Korang bayangkan lah...susah kami nak jaga sebab cam lipas kudung...ke sana ke mari. Puas melayan dorang nie...dan aku yakin dorang pun puas bermain.

Abi la kena jaga..


Amirah pun nak main buai gak...


Ashraff..konon berani..tp takut...hahaha

my family...

Dah puas bermain kat playground ...aku n atuk bawa dorang g shopping. Aishah kata...Nenek..I'm tired..I cannot walk...aku pun masukkan dia dlm trolley ngan Amirah...hahaha. Kami belikan mereka baju ... n I bought one for Linda. Pastu kami balik ke Melaka. Kami singgah makan...dan kebetulannya kat situ pun ada playground..tp small one. Namun begitu...sempat gaks tau!!! hahahaha

bz memilih baju dorang

aku n aishah...relax jap..

Kami rest kat rumah dalam beberapa jam. Pukul 5 petang kami kuar lagi...bawak dorang tgk movie plaks. Bagus tul dorang nie....senyap jek dok dlm cinema. Harus takut sebab gelapkan?...hehehehe. Amirah pun best gak...nanges bila nak susu je. Then we had our dinner at MarryBrown. Esok ada acara lain plaks....


Salam

Sunday, June 13, 2010

melapis lagik...warna jek lain

ari ape tah aku wat kuih lapis nie....tak ingat arr. Aku wat kuih nie sebab ade majlis makan2 kat sekolah. Kita orang memang suka masak2 n makan2 tau...hahaha. Masing2 akan bawa makanan yang dorang masak. Selalunya dorang masak nasi kat sekolah dan lauk2 dorang bawa dari rumah. Aku nie jenis yang tak makan nasi waktu pagi. Kadang2 pun aku skip nasi waktu lunch. Tapiiiiiiiiii...tak gak kurus2nya....huhuhu.

Masa aku wat kuih lapis hat warna cekelat tuh kureng manisnya. Kali nie aku taruk lebih sikit la gulanya. Ada ke Bok D suruh aku cicah ngan gula melaka??..macam2 tau Bok D nih...haaha. Sian dak H..tak leh nak merasa...sabo jek la yer H...hiks.

Kali nie aku wat warna putih merah. Aku guna perisa ros utk yang lapisan warna merah tu. Masa mengukus tu baru aku pasan yang stove aku tu tak stabil la. Puas aku menyendal tungkunya...akhirnya ... boleh laaaaaaaaaa!! Nak jemput makan pun mende nya dah abis...tengok jek la yer...


p/s : Ade yang minta aku wat kan talam gula merah...nanti2 la ye..


Salam

Friday, June 11, 2010

alahai cendawan ..goreng pun sodappp!!

ari nie citernya lain sikit...aku nak citer pasal cendawan. Korang suke tak makan cendawan? Owang putih panggey...mushroom...cewahhh!!. Owang kampung lak panggey ....kulat. Macam2 jenis cendawan ade....nama pun lain2. Ade cendawan tiram...cendawan kukur...cendawan shitake...cendawan butang...cendawan enoki...cendawan telinga kera...dan banyak lagi.


Cendawan nie actually banyak khasiatnya. Sure korang dah tahu kan? Maklumat yang aku dapat nie pun aku baca dari majalah SAJI. So aku nak kongsi sikit la maklumatnya sebab ada di antara korang yang tak beli dan baca majalah tu kan...hehehe.Lagipun cendawan nie sedap...kenyal2 gitu.


Menurut kajian cendawan ...boleh mengurangkan kandungan gula dan menambah insulin di dalam darah. Yang nie sesuai utk owang diabetes la kan. Ianya juga boleh membunuh beberapa virus yang membawa penyakit berjangkit dan juga bertindak sebagai agen mempertahankan badan dari serangan barah. Khasiat untuk menentang penyakit nie bergantung kepada jenis cendawan tersebut. Bukan semua cendawan mempunyai khasiat yang sama yer. Contohnya macam cendawan Ling zhi...nama saintifiknya Ganoderma lucidium yang memang terkenal dengan nilai perubatannya.


Nama2 cendawan dan khasiatnya.(sekadar beberapa nama)

Cendawan kukur / Schizophyllum commune / membantu meningkatkan sistem imuniti tubuh , anti radangan, anti bakteria , anti parasit dan melindungi hati.

Cendawan tiram kelabu / Pleurotus sajor - caju / mengawal atur darah ,merendahkan tekanan darah , mengurangkan kandungan glukosa dan lipid, meningkatkan sistem imuniti badan dan menghalang pertumbuhan tumor dan agen anti oksida.

Cendawan Ling zhi / ganoderma lucidium / melancarkan proses penghadaman , membersihkan darah , meneuteralkan bisa , melindungi hati , tonik untuk selsema , megawal tekanan jantung , menghilangkan batuk, mengeluarkan kahak ,mententeramkan fikiran , mencegah kanser dan mengubat resdung.

#kalu nak tahu lebih lanjut...baca majalah SAJI jun 2010. ..tak pun cari jek kat tenet...hiks


Untuk pengetahuan korang suma...bukan semua cendawan boleh di makan tau. Ade jugak cendawan yang beracun. Tingat lak aku satu citer kat tv..drama ler....yang mana kisah satu kuarga makan cendawan yang dorang kutip kat hutan. Dorang tak tahu cendawan tu beracun. Siap jek masak dorang makan...pastu tergolek sumanya. Kalu tak silap aku ada sorang jek yang tak makan...dia lah yang selamat...sedih citernya ..huhuhuhu.

Sekarang nie cendawan dah di komersialkan...dan banyak produk dihasilkan dari cendawan nie. Resepi2 yang menggunakan cendawan sebagai bahan utama pun dah berlambak2 ..namun satu yang amat aku minat sesangat...Cendawan goreng!!!


cendawan tiram..close up


cendawan yang dah siap digoreng...jom makan!!

Cendawan goreng nie aku kerap beli kat depan Ozana resort masa hala nak balik ke Muo. Kawan2 aku dok sibuk cakap pasal cendawan nie...masa tu aku lom try so aku tak leh nak komen. Sekali makan..perghh!! sedap beb. Satu bekas tu 2 hengget jek. Terasa lemak n rangup..cam KFC arr...hiks. Nak goreng sendrik???...aku lom cube lagi...hahahaha.

Salam.

Sunday, June 6, 2010

frust tau!!!

frust?...bukan frust bercinta la..hiks. Semalam ialah majils pertunangan salah seorang dari anak sedara aku. Aku tak dapat nak hadir sebab AM kena keje. Dia try gak minta cuti...tak dapek!!. Apo nak dikatokan..kan?. Namun aku g juga lah umah abang aku nie pada jumaat malam. Bukan jauh no pun...Melaka - Senawang jek. Abang aku nie kembang setaman ngan dak Vaart...hahaha.

Aku tak tau nak beri ape kat anak sedara aku nie...so aku pun berilah dia sebiji kek hantaran. Jauh tuh!!!...aku tempah kat Muo. Actually dia berkenan kat kek masa aku kawen dulu . Jadi aku berniat lah nak bagi dia kek yang hampir untuk majlis pertunangan dia. Ibaratnya..aku g ke Senawang malam tu sebab nak anto kek dan datang in advance gitu...hiks.


Hantaran2 yang lain lom brape nak siap la...tak complete lagi. Lagipun aku sampai awalkan? Tapi pentas utk dia duduk dah siap....purple U!!!...hahaha. Shanteks!!! Dapatlah aku amek beberapa gambonya. Aku harap ada la nanti anak sedara aku yang hadir semalam...emailkan gambo2 hat lain...frust tak dapat tengokkkkkkk!!!!huwaaaa


bile amek jek...dah jd cam blue lak ek..

berkenan aku tgk tmpt letak bungai rampai nih..

kek yang di taja oleh aku...hehehe

Apa2 pun Kak Ani..*nama manja kat umah* SELAMAT BERTUNANG* acik berdua ucapkan. Ingat yer...darah tengah manis...*orang kat la*. Banyak dugaan...kuatkan iman. Sehingga kita bertemu di majlis yang lebih penting dan gah...*maklumler..anak bongsu*.


Salam.

Friday, June 4, 2010

Happy holidays kawan2!!!

aku hepi...aku hepi...cuti sekolah datang lagi!!! *nyanyi tau cam lagu raja lawak tu*..hehehe.

Hari nie last day...cuti sekolah akan bermula esok. Aku pasti ramai yang sudah mula bergerak utk pulang ke kampong memasing. Anak murid aku ade yang dah start bercuti hari nie...dengan keizinan dari parents depa la..hiks. Maybe dorang anggap exam hari nie tak penting...maklumlah kertas Pendidikan Seni Visual. Suka hati dorang la...sebab sekarang nie kitaorg dah tak leh nak komen banyak2. Silap2 sampai ler surat pengaduan ke Jabatan Pelajaran...*kadang2 tu sampai ke suatkabo...huhuhu. Tak per la kan...anak dorang..sape lah kitaorg kan kan kan?..hiks


Seperti cuti2 aku yang sebelum nie...aku akan berada di rumah. Kemas rumah...golek2...masak2...bertenet....dan yang lebih menariknya untuk kali ini aku akan bergelumang dengan kertas2 periksa. By hook or by crook...cuti nie suma mesti siap sebab naik sekolah nanti dah nak di adakan Hari Terbuka. Banyaknyer kejeeeeeeeeeee!!! .


Yang bestnya hari nie...aku bertemu dengan kawan lama aku...kawan serumah masa mule2 posting. Lama dah aku cari dia nie. Kebetulan aku masih lagi memegang post aku yang lama...jadi aku dapat jejak balik dia nie. Rabu lepas aku g memantau sekolah lama dia..pastu aku bertanyakan khabar dia dari cikgu2 kat sekolah tu. Dorang kata dia dah pindah ke sekolah yang tak jauh dari sekolah aku. Mak aii!!!..dekat tapi jauh tu beb!!. Memang kebetulannya aku nak g sekolah tu hari nie. Masuk jek pejabat sekolah tu aku nampak nama dia terpampang kat carta organisasi sekolah tu. Sahhhhh!!! dia ler orangnya yang aku cari...*jejak kasih arr* kami berpelukan buat seketika...terharu sangat..*cam citer hindustan lak*. Dia kata dia memang tak cam aku...lain sungguh katanya. Entahlah...dah lama sangat tak jumpe ..gitu ler jadinya.


Petang nanti nak ke Seremban plak. Aku nak hantarkan kek pertunangan utk anak sedara aku. Majlis dia besok aku tak dapat nak hadir...AM keje. Maklumlah...cuti baru bermula...hotel dah fullhouse. Sebelum tu aku nak turu jap...cuaca lak mendung...turu pun sodap!!! hahaha. Nanti2 aku postkan gambo kek tu dan hantaran2 yang lain..

Kepada cikgu2 n cikgi2...Selamat Bercuti...jgn lupe tanda kertas periksa tu. Yang ado kelas tambahan cam aku nie hah.....selamat mengajo pastu baru bercuti yer.

Salam.